Waarom snurken we?

Snurken is het brommende geluid dat tijdens de slaap wordt geproduceerd. Dit geluid kan zo sterk zijn dat een partner, huisgenoot of zelfs buren er last van kunnen hebben. Snurkers kunnen een geluid produceren tot wel 70 decibel!

Oorzaak van snurken

Snurken wordt veroorzaakt door de tong. ’s Nachts verslappen namelijk alle spieren, zo ook te tong. Deze zakt weg en verkleint de luchtweg. Deze vernauwing zorgt voor trillingen bij het ademhalen: het snurkgeluid. Dat is te vergelijken met het leeglopen van een ballon, waarbij de lucht dan heel snel door een smalle doorgang stroomt met als gevolg dat dit deel gaat trillen en geluid maakt.

Waarom snurk ik?

Er zijn zo’n 2 miljoen snurkers in België. Van alle snurkers is zo’n 60% man en 40% vrouw. Waarom iemand snurkt kan afhankelijk zijn van een aantal factoren. Iemand met een dikke tong of kleine keeldoorgang zal sneller last hebben van snurken. Ook alcohol, overgewicht en medicatie kunnen er voor zorgen dat je meer snurkt. Daarnaast speelt erfelijkheid ook vaak een rol.

Problemen door snurken

Snurken op zich kan geen kwaad, tenzij je lijdt aan slaapapneu waarbij de ademhaling langer dan 10 seconden onderbroken wordt. Snurken kan erg vervelend zijn voor de omgeving. Door de geluidsoverlast kan een partner vaak niet goed slapen. Veel mensen slapen apart door het snurken. Een snurker kan zelf last hebben van concentratiestoornissen, hoofdpijn en vermoeidheid

Oplossing

Om snurken te stoppen moet de oorzaak van het snurken aangepakt worden: de wegzakkende tong. Een op maat gemaakt anti-snurk mondstuk wordt over de tanden gedragen. Het mondstuk houdt de tong op zijn plaats zodat deze niet meer kan wegzakken en de luchtweg vrij blijft. Dit mondstuk wordt alleen ’s nachts gedragen en slikken en praten blijft mogelijk.

Meer weten over het oplossen van snurken? Neem contact op met onze experts.