Blog

Tandheelkundige consequenties bij het gebruik van een MRA

Doordat een MRA de onderkaak (mandibula) naar voren houdt tijdens het slapen, kan de tong de luchtweg minder gemakkelijk blokkeren en wordt de keelholte ruimer. Naast het gunstige effect op de ademweg, kent het gebruik van een MRA ook een aantal bijwerkingen. Kort gezegd zorgt een MRA voor een – soms best flinke – toename van de belasting op het kauwstelsel. Dit stuk gaat in op de korte en lange termijn gevolgen van het gebruik van een MRA.

Geen werking zonder bijwerking
Bij het gebruik van een MRA zullen in de eerste dagen een aantal bijwerkingen optreden. Deze bijwerkingen zijn meestal een toename van de speekselvloed, pijn in het gebit, pijn in het oor of kaakgewricht, een stijf en vermoeid gevoel in de kauwspieren. Deze klachten zijn het directe gevolg van een toename van de belasting op het kauwstelsel. Meestal zijn deze klachten alleen aanwezig in de eerste weken na het plaatsen van de MRA en gaan deze klachten met een aantal weken vanzelf over. Vaak nemen de klachten toe als de MRA wat bij wordt getitreerd.

Naast deze klachten wordt vaak op de wat langere termijn ook een tijdelijke open beet of gevoel van een beetverandering in de ochtenduren waargenomen bij patiënten die een MRA gebruiken. De open beet is het directe gevolg van een overbelasting op het kauwstelsel. Dit beeld wordt dan ook wel toegeschreven aan vochtaccumulatie in het retrodiscale gebied van het kaakgewricht. Meestal is de open beet of de beetverandering tijdelijk en verdwijnt deze na ongeveer een half uur. De open beet kan ook teruggedrukt worden door te bijten op een dunne siliconen plaat (zogenaamde Leafe Gauge) waardoor de patiënt de onderkaak als het ware naar achteren bijt.

Op de wat langere termijn (meestal na een half tot 2 jaar), zullen er veranderingen in de gebitsocclusie waarneembaar zijn. Deze veranderingen kunnen klein zijn zodat het nauwelijks opvalt, maar soms kunnen deze veranderingen zorgen voor een verstoring van de functie, waardoor het aantal occluderende elementen verlaagd is en de oorspronkelijke maximale occlusie niet meer bereikt kan worden. De gevolgen op de gebitsocclusie zijn het gevolg van de krachten op de gebitselementen waardoor deze, net zoals dat gebeurt bij orthodontische apparatuur, zullen verplaatsen. De mate en de snelheid waarmee deze verplaatsingen optreden is per patiënt verschillend en heeft onder meer te maken met het aantal elementen, het aanhechtingsniveau op het bot de krachten, die de MRA genereert. Ook kan de kaakrelatie en gebitsocclusie voor behandeling een rol spelen bij het ontstaan van veranderingen in de occlusie. Zo wordt wel gesteld dat patiënten met een diepe beet meer ‘beschermd’ worden tegen occlusie veranderingen dan patiënten met een Angle Klasse 1 of 3 relatie. Op de lange termijn zullen bij de meeste gebruikers van een MRA zeker veranderingen in de gebitsocclusie worden waargenomen. Deze veranderingen van de gebitsocclusie zijn binnen een gezond kauwstelsel goed door het lichaam te incasseren. Deze veranderingen  geven dan ook geen aanleiding tot het ontwikkelen van temporomandibulaire disfunctie. Toch zullen de veranderingen bij patiënten kunnen leiden tot het ontwikkelen van functie klachten. De meeste patiënten zullen verder geen hinder ervaren van de dwangbeet.

Het is echter wel belangrijk, dat de behandelend tandarts de veranderingen van de gebitsocclusie goed controleert en daar waar nodig de functie van het gebit faciliteert. Dit laatste is bijvoorbeeld, bij het ontstaan van een dwangbeet, door middel van inslijpen te corrigeren. Deze therapie is ook aan te raden als de veranderde occlusie en articulatie ervoor zorgt dat zwakke elementen, met porselein opgebakken elementen en eventueel endodontisch behandelde elementen ineens overbelast raken. Het inslijpen heeft als doel dat deze elementen uit de occlusie/articulatie worden gehouden, zodat het krachtenspel zo min mogelijk schade kan aanrichten. Ook kunnen eventueel scherpe knobbels iets worden ingeslepen ter preventie van breuk. Daarnaast kunnen elementen die parodontaal zwak zijn (verminderd aanhechtingsniveau bij een gezond, gereduceerd parodontium) preventief ingeslepen worden. Bij deze zwakke elementen kan ook gedacht worden aan het maken van een vezelversterkte ‘parospalk’ zodat de krachten goed verdeeld worden bij functie van de onderkaak.

Ofschoon het niet vaak voorkomt bij het gebruik van een MRA, kunnen de pijnklachten dusdanig worden, dat hierboven beschreven therapie niet helpt. Meestal gaat het om pijn in grote kauwspieren (zoals de masseter en de temporalis) en soms ook het kaakgewricht. Niet elke tandarts die patiënten met een MRA behandelt, is Tandheelkundige consequenties bij het gebruik van een MRA gewend om met deze problematiek om te gaan. Vaak wordt geadviseerd om de MRA maar een poosje niet te dragen. Het nadeel is dat de (OSAS-) patiënt in feite geen nacht zónder MRA kan slapen en eventueel moet uitwijken naar de CPAP. Dat wil niet iedereen. Soms kan door het titreren van de onderkaak in een minder proale stand de klachten doen verbeteren. Vaak kan via een orofaciaal fysiotherapeut een programma worden opgesteld waarbij via oefeningen de spieren en het kaakgewricht behandeld worden. Een tandarts-gnatholoog kan ook geraadpleegd worden indien de klachten dusdanig zijn dat een orofaciaal fysiotherapeut vastloopt.

Bezint eer ge begint
Een goed peroperatief klinisch en beeldvormend mondonderzoek is een essentieel onderdeel van de behandeling met een MRA. Bij een gezond kauwstelsel kunnen de krachten die ontstaan door overbelasting door het lichaam goed worden opgevangen, maar zullen wel op de lange termijn leiden tot blijvende veranderingen in de gebitsocclusie en articulatie. Het is belangrijk dat patiënten voorafgaande aan de behandeling goed worden geïnformeerd over deze gevolgen en wat de behandeling van deze gevolgen kan zijn (inslijpen, spalken of in sommige situaties het staken van de behandeling).

Is het kauwstelsel niet gezond, dan zal de mate van pathologie een factor zijn die meeweegt of een een MRA al dan niet geïndiceerd is. Naast dentoalveolaire pathologie kan er ook sprake zijn van temporomandibalaire pathologie. In dat geval is het verstandig om een uitgebreid functieonderzoek uit te voeren. Bij twijfel kunt u overwegen om een advies van een tandarts-gnatholoog in te winnen.

 

James Huddleston Slater
Tandarts, tandarts – gnatholoog
Tandartspraktijk Huddleston Slater, Groningen

Neussnurken: kun je snurken door de neus?

Veel mensen denken dat ze alleen door hun neus snurken. We krijgen hier regelmatig vragen over. Maar bestaat dat eigenlijk wel, neussnurken? In een van onze vlogs legt snurkexpert Olivier Tielemans uit waarom neussnurken een fabeltje is én hoe het komt dat het lijkt alsof je snurkt door je neus.

Gezicht als klankenkast
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: neussnurken bestaat niet. Snurken wordt niet veroorzaakt door de neus maar door de tong. ’s Nachts verslappen al je spieren, waaronder de tong. Die verslapt, zakt de luchtweg in en veroorzaakt daar een vernauwing. Deze vernauwing zorgt voor trillingen bij het ademhalen: het snurkgeluid.
Slaap je met je mond open, dan komt het geluid via je mond naar buiten en snurk je zogenaamd door je mond. Maar als je met de mond dicht slaapt moet het geluid op een andere manier naar buiten. Dit gebeurt dan via de neus. De oorzaak is dus altijd de tong, maar het geluid komt dan via de neus naar buiten waardoor het lijkt alsof je door de neus snurkt.

Oplossing
Om snurken op te lossen moet de oorzaak aangepakt worden: de tong. Door deze op zijn positie te houden blijft de luchtweg vrij, zijn de trillingen verdwenen en is dus ook het snurkgeluid verdwenen. Een mondstuk is daarom dé oplossing tegen snurken. De SnörEx® is het eerste mondstuk van Europa zonder bijwerkingen. De SnörEx® wordt op maat gemaakt en is ook geschikt voor prothesedragers.

Tips om beter te slapen in de hitte

De zomer komt er aan en dat betekent dat we steeds vaker te maken krijgen met een hittegolf. Deze tips helpen je om beter te slapen bij warm weer.

1. Sluit ramen, gordijnen en rolluiken

Blokker het warme zonlicht door de gordijnen of rolluiken te sluiten. Houd ramen gesloten. Hierdoor wordt de slaapkamer minder snel warm. Als ’s-avonds de temperatuur weer gaat dalen kun je de ramen tegen elkaar openzetten voor de nodige frisse lucht.

2. Koel je voeten

In de winter kunnen veel mensen niet slapen als ze koude voeten hebben. Het is daarom ook logisch dat deze mensen in de zomer moeilijk in slaap komen wanneer ze warme voeten hebben. Spoel je voeten daarom voor het slapengaan even af onder de douche of kraan.

3. Ventilator

Een ventilator kan voor een heerlijk briesje zorgen. Het beste zet je de ventilator voor een open raam. Een ventilator zuigt namelijk lucht van achteren naar binnen en blaast het aan de voorkant er weer uit.

4. Bevroren flessen water

Vul een grote fles met water en leg deze in de vriezer tot het water helemaal bevroren is. Zet de fles nu voor de ventilator (met een theedoek er onder). Als de ventilator aangezet wordt blaast deze de koude lucht, afkomstig van de koude flessen, de kamer in.

5. Koel het laken

Het klinkt misschien gek, maar door je laken (in een plastic zak) in de koelkast te stoppen en voor het slapengaan er uit te halen stap je ’s avonds in een koel bed.

6. Neem een lauwwarme douche

Een koude douche nemen is geen goed idee. Hierdoor vernauwen je bloedvaten en kan het lichaam warmte slechter kwijt. Je kunt dus beter een lauwwarme douche nemen voor het slapengaan.

7. Katoen

Katoen is luchtig, koel en neemt snel vocht op. Een katoenen laken voelt daardoor niet klam aan en zorgt er voor dat je makkelijker in slaap kan vallen tijdens een warme nacht. Een dunne katoenen pyjama is dan ook ideaal om te dragen. Het vangt het zweet op dat anders op de huid zou blijven liggen. De huid wordt daardoor minder klam, waardoor het lichaam koeler blijft.

8. Eet lichte maaltijden

Lichtere maaltijden zorgen voor een betere vertering. Om zware maaltijden te verwerken produceert het lichaam namelijk meer warmte. Vermijd ook cafeïne, dat heeft een vochtafdrijvend effect.

Rechtszaken tegen Philips om mogelijk kankerverwekkende deeltjes in slaapapneu-apparaten

Sinds Philips een terugroepactie is gestart van slaapapneu- en beademingsapparaten die mogelijk kankerverwekkend zijn wordt het bedrijf overspoeld met rechtszaken. Vooral in Canada en de Verenigde Staten besloten mensen massaal naar de rechter te stappen. Het aandeel van Philips is door alle commotie gekelderd.

Verbrokkeld schuim

In juni kwam Philips met het bericht dat het schuim dat in de apparaten zit kan verbrokkelen. Deze schuimbrokken kunnen kunnen patiënten vervolgens binnenkrijgen en dat kan onder meer voor hoofdpijn of luchtwegirritatie zorgen. Bovendien zou blootstelling aan de schuimdeeltjes potentieel ‘kankerverwekkende effecten’ kunnen hebben, volgens Philips.

Terugroepactie

In de Verenigde Staten werd het merendeel van de apparaten verkocht en daar is de terugroepactie door medische waakhond FDA ingeschaald als de zwaarste categorie, voor “een situatie waarin er een redelijke kans is dat een product ernstige gezondheidsproblemen of de dood kan teweegbrengen”. Philips zelf denkt dat de schuimdeeltjes te groot zijn om diep in de longen terecht te kunnen komen. Op dit moment kunnen ze niet uitsluiten dat de deeltjes mogelijk ook kankerverwekkend kunnen zijn. Er zijn geen testresultaten die erop wijzen dat de deeltjes ook daadwerkelijk kankerverwekkend zijn. Om dit zeker te weten is meer onderzoek nodig.
Onder de terugroepactie vallen 15,7 miljoen apparaten.

Een goede slaaphouding


Dagelijks worden veel mensen wakker met hoofdpijn of rugklachten. Het is dan ook niet vreemd dat een goede slaaphouding heel erg belangrijk is.

Ongeveer 75% van de mensen slaapt op de zij, 20% slaapt op de rug en zo’n 5% slaapt in buikligging. Maar wat is nu een goede slaaphouding en waar moet je op letten?

Zijligging

De meeste mensen slapen op hun zij. Hierbij is het belangrijk om een goed kussen te hebben dat het hoofd in een neutrale positie ondersteunt. Zo blijft de nek op één lijn met de wervelkolom zonder dat alle druk op de schouders terecht komt. Veel mensen krijgen namelijk last van hoofdpijn wanneer ze op een kussen slapen dat niet goed ondersteunt. Het komt ook vaak voor dat mensen half op hun zij en half op hun buik liggen. Deze draaiing kan voor druk op de wervelkolom zorgen.

Rugligging

Ook als je op de rug slaapt is het belangrijk dat de nek in één lijn is met de wervelkolom. Bij het gebruik van een te hoog kussen wordt de nek gebogen waardoor daar spanning ontstaat. Ook komt het vaak voor dat het hoofd tijdens het slapen naar links of naar rechts draait. Tijdens de slaap verslappen namelijk alle spieren. Als het hoofd nergens tegenaan steunt hangt het vaak een kant op met als gevolg dat er spanning staat op de spieren, gewrichten en tussenwervelschijven.

Buikligging

De buikligging is erg belastend voor de rug en nek. Vaak liggen buikslapers plat op de buik met het hoofd gedraaid wat tot nekklachten en hoofdpijnklachten kan leiden. Het slapen op de buik kan dus het beste worden vermeden.

De beste slaaphouding

Volgens fysiotherapeuten is de rugligging een fijne slaaphouding waarbij het hoofd, de nek en wervelkolom een neutrale positie innemen tijdens de nachtrust. Let er dan wel op dat er genoeg ondersteuning is en het hoofd niet opzij valt. Ook in zijligging kun je in een rechte houding liggen waarbij de nek tot het staartbeen in een zo recht mogelijke lijn ligt. Het is hierbij van belang om niet scheef te gaan liggen en de knieën niet te ver op te trekken.
De buikligging zorgt voor de meeste spanning op spieren, gewrichten en tussenwervelschijven. Voor buikslapers kan het helpen om een klein kussen onder de buik of heupen te plaatsen waardoor de wervelkolom een meer natuurlijke houding aanneemt. Of probeer toch een andere slaappositie aan te leren.

Snurken vrouwen ook?


Snurken wordt vaak veel gezien als een probleem van mannen. Het klopt dat er meer mannen dan vrouwen snurken. Maar ook vrouwen kunnen snurken!

Snurkende mannen en vrouwen
Van alle snurkers is zo’n 60% man en 40% vrouw. Vooral bij vrouwen rust er nog een groot taboe op snurken. Snurken wordt door veel vrouwen gezien als oncharmant en veel vrouwen schamen zich voor hun gesnurk. Mannen daarentegen lachen hun gesnurk vaak onschuldig  weg en vinden het een onderdeel van hun mannelijkheid.

Oorzaak van snurken
De oorzaak van snurken is bij mannen en vrouwen gelijk: tijdens de slaap verslappen alle spieren. De tong is ook een spier, die verslapt en zakt hierdoor weg. Dit zorgt voor een vernauwing in de luchtweg. Lucht moet daardoor met meer kracht naar binnen gezogen worden, waardoor het zachte verhemelte en de huig vibreren en het snurkgeluid ontstaat. Mannen en vrouwen kunnen even luid snurken.

Genetisch bepaald
Snurken is veelal familiair. De bouw van het lichaam en de genen kunnen een oorzaak zijn van snurken. Ook alcohol, medicijngebruik en overgewicht kunnen snurken veroorzaken. Tevens heeft onderzoek aangetoond dat snurken bij vrouwen ook veroorzaakt kan worden door wisselende hormoonspiegels.

Oplossing
Om een snurkprobleem op te lossen moet de oorzaak van het snurken aangepakt worden: de wegzakkende tong. Een op maat gemaakt mondstuk houdt de tong op zijn plaats zodat deze niet meer kan wegzakken en de luchtweg vrij blijft. Voor vrouwen is er een speciale variant ontwikkeld: de SnörEx® LadySnore. Deze snurkbeugel wordt op maat gemaakt, weegt slechts 5 gram en is niet zichtbaar in de mond.

Meer weten over snurken of anti-snurk mondstukken? Neem contact op met onze experts.

Snurken kan leiden tot gezondheidsproblemen

Snurken is niet alleen storend, maar kan ook leiden tot gezondheidsproblemen blijkt uit onderzoek aan de VUB. Naast dat snurken erg vervelend is voor de bedpartner kan snurken ook voor problemen zorgen bij de snurker zelf zoals hartaandoeningen, obesitas, vermoeidheid, concentratieproblemen en gedragsstoornissen.

De oorzaak van snurken

Snurken is een vervelend geluid dat geproduceerd wordt tijdens de slaap. Tijdens het slapen verslappen alle spieren, zoals de tong. De tong zakt hierdoor weg en verkleint de luchtweg. Deze vernauwing zorgt voor trillingen bij het ademhalen: het snurkgeluid.

Problemen door snurken

In België snurken zo’n 2 miljoen mensen. Sommige mensen die snurken hebben ook last van onderbrekingen van de ademhaling, ook wel apneus genoemd. Dat kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Zo zouden ze het risico tot hart- en vaataandoeningen, obesitas, vermoeidheid en concentratieproblemen vergroten.
Snurken kan ook heel belastend zijn voor je relatie én de gezondheid van je bedpartner. Als je in bed ligt met iemand die snurkt is er sprake van serieuze geluidsoverlast. Niet voor de snurker zelf, maar voor de persoon die met hem of haar het bed deelt. Hierdoor vertrekt een bedpartner vaak naar een andere kamer of neemt een slaapmiddel, met alle gevolgen voor de relatie of eigen gezondheid van dien.

Snurken oplossen

Om snurken te stoppen moet de oorzaak van het snurken aangepakt worden: de wegzakkende tong. Een op maat gemaakt anti-snurk mondstuk wordt over de tanden gedragen. Het mondstuk houdt de tong op zijn plaats zodat deze niet meer kan wegzakken en de luchtweg vrij blijft. Een anti-snurk mondstuk dient persoonlijk te worden aangemeten en vervaardigd. Het is vooraf vast te stellen of u ook geholpen kunt worden met deze snurkbehandeling.

Meer weten over snurken en het mondstuk? Neem contact op met onze experts.

Helpt honing tegen snurken?

Er wordt vaak beweerd dat honing zou helpen tegen snurken. Maar is dat wel zo?


Honing smeert de keel
Vaak wordt gedacht dat de keel de oorzaak is van snurken. Honing heeft een verzachtende werking op de keel, het kan dienen als smeermiddel om keelpijn te verlichten. Gedacht wordt dat de ontstekingsremmende werking van honing een gezwollen keel kan verminderen. Maar heeft honing wel écht invloed op het gesnurk?

Snurken wordt veroorzaakt door de tong
Het is namelijk niet de keel, maar de tong die zorgt voor het snurkgeluid. Overdag snurk je immers niet. Maar ’s nachts, wanneer je gaat slapen, verslappen alle spieren in je lichaam. De tong is ook een spier, die verslapt en zorgt voor een vernauwing in de luchtweg. Hierdoor moet er veel lucht door een nauwe doorgang, wat zorgt voor trillingen: het snurkgeluid.

Oplossing
Om snurken te verhelpen moet je dus de oorzaak van het gesnurk aanpakken: de tong. Een op maat gemaakt anti-snurk mondstuk zorgt er voor dat de tong ’s nachts op de goede positie blijft. Hierdoor zijn de trillingen verdwenen en daarmee ook het snurkgeluid.

Vragen? Neem contact op met onze experts.

Slaapdiagnose apneu

Indien u het vermoeden heeft van ademstops tijdens uw slaap dan kunt u nu thuis een slaaponderzoek doen. Met deze slaapdiagnose krijgt u na slechts één nacht slapen in uw eigen bed direct de resultaten.

Voordelen slaapdiagnose thuis WatchPAT
Thuis uw slaap controleren heeft veel voordelen. Zo hoeft u niet in een vreemde omgeving te slapen maar slaapt u gewoon in uw eigen bed. U heeft nauwelijks last van de WatchPAT, het apparaat dat uw slaap test. U draagt slechts een armband, vingersonde en sensor op de borst. Voordat u aan de slag gaat met de test krijgt u deskundige uitleg en na afloop ontvangt wordt er een telefonische consultatie gepland om de uitslag met u te bespreken. Daarnaast is er geen wachtlijst en kunt u meteen uw slaaponderzoek inplannen.

De uitslag
Met de WatchPAT kan vastgesteld worden of u lijdt aan slaapapneu. U ontvangt een volledig schriftelijk rapport met daarin vermeld of er sprake is van slaapapneu. Met dit rapport kunt u vervolgens eventueel naar uw huisarts of NKO voor verder onderzoek. Deze slaaptest is tevens geschikt als second opinion. De WatchPAT meet onder andere slaapfasen, ademstops, zuurstofniveaus, lichaamsbewegingen en snurken terwijl u slaapt.

Meer weten over het slaaponderzoek? Neem contact op met onze experts.