Blog

Dure bedden en speciale maskers voor betere nachtrust: hotels zetten in op slaaptoerisme

Temperatuurgeregelde bedden, spiermassage-apparaten en professionele slaapcoaches: het zogeheten slaaptoerisme is in Amerika al in opkomst. Ook de Nederlandse hotels lijken wakker te worden.

Eindelijk uitgerust…? Hotels doen er momenteel alles aan om hun gasten een optimale nachtrust te bezorgen.

 

Ongeveer een op de vijf Nederlanders heeft volgens het CBS slaapproblemen. Steeds meer wordt bekend wat langdurig slaaptekort met een mens doet: verhoogde kans op obesitas, Alzheimer, depressiviteit en hart- en vaatziekten. Niet gek dus, dat er wordt ingezet op het bevorderen van slaap. De markt voor slaaptoerisme zal tussen nu en 2028 naar schatting met bijna 8% en met meer dan 400 miljard dollar groeien, aldus Amerikaans marktonderzoek.

Nederlandse hotels

Ook in de toeristische sector: steeds meer hotels richten zich op slaapbevorderende omstandigheden. Zo heeft het luxehotel The Dylan in Amsterdam zogeheten FreshBeds: matrassen waarbij onder meer de temperatuur geregeld kan worden en voorzien van een medisch HEPA filter, dat voor luchtzuivering, en dus hygiëne, zorgt. Het vijfsterrenhotel heeft veel Amerikanen in hun bestand en is zodoende bekend met het fenomeen slaaptoerisme. Met de speciale bedden, waarvan een eenpersoonsmatras een verkoopwaarde van 15.000 euro heeft, spelen ze daarop in.

Daarnaast zijn ze met nog meer slaapbevorderende faciliteiten bezig, weet marketingmanager Max Dijkema, al mag hij daar nog niets over zeggen. In de komende maanden moeten die meer vorm gaan krijgen. „Slaap hoort bij de bredere trend van een gezonde lifestyle, die men ook in een hotel wil doorzetten. Met een betere slaap koop je eigenlijk tijd voor jezelf: je bent uitgeruster en kan dus meer zien van de omgeving, in dit geval Amsterdam.” De vanafprijs voor een kamer met dergelijke high-techbedden: 1250 euro.

Het eveneens luxe Conservatorium Hotel in Amsterdam heeft speciale verschillende slaapbevorderende behandelingen en pakketten om bij te boeken. Voor 100 euro per dag ontvangt men de ’Relaxation Experience’ in de kamer of suite, inclusief de Therabody SmartGoggles en de RecoveryAir JetBoots; een speciaal oogmasker en omhulsels voor de benen die met warmte en lichte massage op verschillende drukpunten zorgt voor een lagere hartslag, om de drager zo te laten ontspannen. Het high tech-oogmasker kan ook voor 35 euro per half uur los worden geboekt.

De RecoveryAir JetBoots die het luxe Conservatorium Hotel in Amsterdam aanbiedt, laten je benen ontspannen.

CitizenM, met twee hotels in Nederland en 14 in heel Europa, heeft een zogeheten Brainwaves-programma, waarbij met speciale muziek met wetenschappelijk onderzochte frequenties, tonen en ritmes onder meer slaap wordt gestimuleerd.

Geen afleiding

Niet alleen Amerika en in Nederland kennen verschijnsel slaaptoerisme. Het befaamde Beamont hotel in Londen heeft ROOM, een kamer in een speciaal door een kunstenaar ontworpen stalen sculptuur. Een donkere grot zonder enige vorm van afleiding: geen televisie, bereik met de telefoon is er niet en in de met donkere houten panelen beklede slaapkamer staat uiteraard een bed, maar dat is dan ook het enige meubelstuk in de ruimte. Prijzen zoals getoond op de website zijn vanaf 655 pond (omgerekend 767 euro).

Hyatt-hotels in Nieuw-Zeeland en Australië bieden een speciaal slaapprogramma aan. Voor vijftig dollar kunnen gasten een speciaal slaappakket bijboeken, met daarin badzout, oogmasker, thee en een speciale aromatische roll on pen. Een prijs die zo’n drie keer hoger ligt wanneer de reiziger het zelf in de winkel zou kopen.

Daarmee is het een compleet businessmodel geworden, met allerlei producten, relax-apparaten en een keur aan de beste bedden, vaak ook een samenwerking met een (exclusieve) fabrikant. Een unieke nachtrust in een speciaal bed kan er immers voor zorgen dat de reiziger dusdanig onder de indruk is, dat-ie een dergelijk bed ook thuis wil, voor eeuwige goede slaap. En heerlijk geslapen na die Goggles op je neus? Neem ’m mee (na betaling dan) naar huis! De markt voor slaaptoerisme zal tussen 2023 en 2028 naar schatting met bijna 8% en met meer dan 400 miljard dollar groeien, aldus Amerikaans marktonderzoek.

Slimme marketing

„Het is natuurlijk een slimme marketingtruc”, vindt ook hospitality trendwatcher Vincent van Dijk. „Het is inspelen op iets waar veel mensen last van hebben: slaapproblemen. Als je dat kan verhelpen door er een arrangement omheen aan kan bieden is dat alleen maar slim. Je kunt er immers van alles aanhangen: van allerlei technische snufjes en therapieën tot samenwerkingen met beddenfabrikanten. Het gaat de hotels natuurlijk om geld, daarnaast is het imagoversterkend.”

Maar als we even verder doordenken, is het eigenlijk best gek: waarom is slaap een extra aandachtspunt bij hotels? Je zou in een hotel toch juíst mogen verwachten dat je er goed slaapt? „Misschien zijn we er in Nederland ook wel iets te nuchter voor”, vermoedt Van Dijk. „We gaan geen 2000 euro neertellen voor een paar nachten slaap, denkend dat het probleem dan is opgelost.” Bovendien, zo denkt hij hardop, „Het is nogal geen belofte om waar te maken: je belooft dat mensen lekker gaan slapen. Wat als dat alsnog niet gebeurt?.”

Maar is het een oplossing?

Bovendien, stelt slaap-expert Floris Wouterson, is een nachtje op een goed matras in een luxe hotel niet bepaald de oplossing voor alle slaapproblemen. „Het is een hulpmiddel, geen oplossing. Natuurlijk is het belangrijk om in een goed bed te liggen, je ligt er immers zo’n eenderde van je leven in, maar het zou niet zo moeten zijn dat je in een hotel beter slaapt dan thuis. Het is een comfortabele vlucht, want het ’een nacht goed slapen in een hotel’ kan betekenen dat je thuis de zaken niet helemaal op orde zijn.”

Tegelijkertijd vindt de slaap-expert het een goede zaak dat hotels meer aandacht krijgen voor een goede nachtrust. „De belangrijkste functie van een hotel is dat je er goed kunt slapen, maar meestal wordt een verblijf gepromoot met goed uitzicht of een geweldig restaurant, terwijl het slaapcomfort vaak minimaal is, met een hoop geluid en verkeerde temperatuur in de kamer. Het is goed dat nu ook de bedrust een belangrijke factor is om een overnachting te verkopen.”

Slaaptoerist: ’Hotel om bij te slapen’

Voor Natalie Sylvette Bakker is dat inderdaad een belangrijke factor. Regelmatig boekt ze een nachtje weg om ’lekker bij te slapen’. „Ik heb als jurist en endometriosecoach vrij drukke banen. Werkplezier en ontspanning is belangrijk voor mij en ook gun ik het mezelf om extra te ontspannen. Bij het boeken van het hotel let ik op de bedden, de badkamer en rust die het hotel uitstraalt. De eerste keer ben ik naar een hotel vlak bij de Zaanse Schans gegaan, in Zaandam: het Zaanhotel. Binnenkort ga ik terug naar een andere favoriet van mij, Hotel Blooming in Bergen.”

Bron: Telegraaf

Om déze redenen hebben snurkers minder zin in seks

Dat het nachtelijke geronk van snurkers zorgt voor ergernissen en slapeloze nachten, is niets nieuws. Nu blijkt dat snurken ook nog eens leidt tot minder seks. Dat is de conclusie van een onderzoek door SomnoClinic: Kliniek voor Snurken en Apneu Nederland.

Snurken is geen pretje. Onderzoek laat nu zien dat steeds meer mensen sociale problemen ervaren als gevolg van snurken. Dit blijkt uit intakegesprekken met patiënten van de SomnoClinic: Kliniek voor Snurken en Apneu Nederland. Snurken is een veel voorkomend probleem onder Nederlanders. Meer dan vier miljoen van hen hebben er chronisch last van.

Uit een enquête onder zo’n 1.200 Libelle-lezers gehouden in 2022, komt naar voren dat maar liefst 45 procent snurken een probleem vindt in de relatie. En daar komen de fysieke gezondheidsrisico’s – voor snurker én bedpartner – van deze luidruchtige kwaal nog eens bovenop.

MINDER ZIN DOOR SNURKEN

Na een drukke dag ben je al blij als je ’s avonds zonder moeite in slaap valt. Niets is zo vervelend als vervolgens weer wakker worden door het gesnurk van je partner. Is het eindelijk weer stil, of ben je op de logeerkamer of bank gaan liggen, dan duurt het soms uren voordat je de slaap weer kunt vatten. Het resultaat: je wordt niet uitgerust wakker en hebt er de hele dag last van.

Dat mensen met overgewicht snurken is al langer bekend, net als dat snurkers fysieke klachten kunnen ondervinden van hun geronk. Dat snurken ook invloed heeft op de behoefte aan seks, daarvan waren we nog niet op de hoogte. Maar liefst zeventig procent van de patiënten van de slaapkliniek gaf tijdens het intakegesprek aan minder behoefte aan intimiteit met de partner te hebben.

SNURKERS

De oorzaken zijn bij navraag onder deze groep vrij logisch te verklaren:

  • Het merendeel van de chronisch snurkers slaapt apart en heeft daarvoor zelfs een speciale slaapkamer ingericht.

  • De slechte slaapkwaliteit van bedpartners die wel samen slapen, zorgt voor vermoeidheid overdag, waardoor het libido afneemt.

  • Snurken zorgt vaak voor ruzies tussen koppels, en dat zorgt bij zowel de snurkers zelf als bij hun partners voor minder behoefte aan intimiteit.

GESCHEIDEN SLAPEN

“Snurken veroorzaakt vaker echtelijke ruzies dan je denkt. Meer dan de helft van alle mensen die zich aanmeldt bij onze kliniek slaapt gescheiden door hun snurkprobleem”, zegt Olivier Tielemans, woordvoerder van de slaapkliniek. Apart van je partner slapen kan wonderen doen voor je nachtrust, voor meer intimiteit zorgt het doorgaans niet. “Alleen slapen is zeker niet ongezond, echter romantisch is het allerminst.”

Zie je het toch wel zitten om apart te slapen? Je bent niet de enige. Steeds meer stellen kiezen voor satten: sleeping apart together. Oftewel: met elkaar in een huis wonen, maar niet het bed delen. Waarom dat zo populair is, zochten we eerder al uit.

Bron: REENIKE GUNDUZ YANIK | LIBELLE

MEER SNURKEN, MINDER SEKS: NACHTELIJK GERONK IS DOMPER OP INTIMITEIT

Meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben last van chronisch snurken. Uit intakegesprekken van de Kliniek voor Snurken en Apneu Nederland blijkt nu dat het voor minder spanning tussen de lakens zorgt. 

Snurken en seks op hetzelfde kussen? Daar slaapt de duivel tussen.

SNURKEN

Dat mensen met overgewicht snurken, wisten we al, en ook dat het voor fysieke ongemakken kan zorgen. Maar dat mensen – zowel de snurkers als hun partners – door het geronk ook minder zin in seks hebben? Dat was tot nu toe minder bekend.

Volgens  gegevens van de snurkkliniek gaf zeventig procent van de patiënten tijdens het intakegesprek aan minder behoefte te hebben aan intimiteit met hun partner. De redenen daarvoor zijn best logisch. De meeste chronische snurkers slapen bijvoorbeeld apart, in een speciaal daarvoor ingerichte slaapkamer.

MINDER ZIN

Koppels die ondanks het nachtelijke geronk in hetzelfde bed liggen, slapen vaak slechter, en zijn overdag vermoeid: dat doet geen wonderen voor je libido.  Als koppels dan ook nog eens flink ruzie maken over het gesnurk, zorgt dat voor nóg minder zin.

Apart slapen is weliswaar goed voor de nachtrust, erg steamy is het natuurlijk niet. “Meer dan de helft van alle mensen die zich aanmelden bij onze kliniek slapen gescheiden door hun snurkprobleem. Alleen slapen is zeker niet ongezond, maar romantisch is het allerminst”, vertelt woordvoerder Olivier Tielemans.

Bron: EMMA BREED – LINDA

Niet sporten, wel seksen: zo kom je tot een superslaap

Maar liefst 51% van de Nederlanders is moe als hij opstaat. Niet voor niets is er tijdens deze Week van het Slapen zoveel aandacht voor het fenomeen. Dit zijn tien dingen die je waarschijnlijk nog niet wist om te komen tot een betere nachtrust.


© 123RF

Na de seks verlopen je slaapfasen efficiënter en je wordt uitgeruster wakker.

Zo bont als Japanners, die staand slapen in de metro, maken we het niet. Toch is meer dan de helft van de Nederlanders moe als hij opstaat, weet expert Floris Wouterson, auteur van het boek Superslapen. Zelfs als je de ouders met kleine kinderen, mantelzorgers en mensen met een onregelmatig beroep, zoals brandweerlieden en mensen in de zorg daar vanaf trekt, is dat een schrikbarend percentage volgens Wouterson.

Niet-uitgeslapen medewerkers kosten de overheid jaarlijks 15,8 miljard door met name productiviteitsuitval. „Slapen wordt als eerste overboord gegooid, bij bijvoorbeeld deadlines in je werk. We razen gewoon door met ons slaperige hoofd.” Wouterson pleit voor meer bewustzijn voor dit ’zwaar onderschatte probleem’.

Korte lontjes
Ruim vijftig procent van de werknemers valt volgens Wouterson in de ’rode en oranje categorie’, wat wil zeggen dat ze een uitdaging hebben wat betreft slaap. „Concentratieproblemen, korte lontjes, vergeetachtigheid.” Slechts een kwart is volgens hem een superslaper, wat betekent dat je zin hebt in de dag, en bijvoorbeeld een normale eetlust hebt, wat ook weer samenhangt met slaap.

Volgepropte bedden
Superslapen betekent volgens de slaapexpert energiek wakker worden. „Dat is een normale toestand, maar we zijn zo van god los in deze maatschappij.” De auteur deed een tijdje ’slaapkamer check-ups’ tijdens coachingsessies en schrok daar best van. „We liggen in broodroosters.” Hij zag volgepropte bedden met kussens en dikke donzen dekbedden. „Ook is de temperatuur van de kamer vaak te hoog, deze zou tussen de 16 en 18 graden moeten liggen.”

Dat cafeïne, alcohol en blauw licht van je smartphone slecht voor een goede nachtrust zijn, is bij de meeste mensen wel bekend. Vandaag, tijdens de Internationale week van de slaap, leert Wouterson ons tien dingen die je waarschijnlijk nog niet wist van slapen.

1. Klagers zijn slechte slapers
„De maatschappij draait op de ellende van een ander. Klagen is een negatieve spiraal. Mensen praten elkaar dingen aan. En gedurende de dag stapelt die negativiteit zich op. Mediavasten kan helpen, maar vraag ook de ander om jou erop attent te maken als je klaagt. Wordt er bewust van en stop ermee.”

2. Op je linkerzij slapen is het best
„Je slaapt het beste op je zij omdat je lichaam en vooral je wervelkolom zo het beste kunnen ontspannen. De linkerzijde geniet de voorkeur. Het hart hoeft minder te pompen en bloedcirculatie en spijsvertering worden bevorderd. Met bijvoorbeeld op je rug liggen gaat je mond openstaan en door de mond ademen is niet goed.” Volgens expert Wouterson kun je er aan werken om je slaappositie te veranderen.

3. Mandarijn beste slaapgeur

„De geur van mandarijnen ter ontspanning werkt het beste bij jonge kinderen. Doe bijvoorbeeld wat mandarijnolie onder de voetzolen. De reuk is het oudste en sterkste orgaan en geur doet iets met je. De mandarijn geeft de meest ontspannende werking. Bij testpersonen is aangetoond dat ze meer diepe slaap hadden.”

4. If you snooze you lose
„Snoozen is een teken dat je niet bent uitgeslapen en dat je te moe bent om aan de dag te beginnen. Je lichaam kan niet klokkijken, half 12 zegt jouw lichaam niets. Ga je snoozen dan word je wakker, ga je slapen, word je wakker, ga je slapen et cetera. Daar snapt je lichaam niets van, dat wil alleen maar regelmaat. In het weekend kun je daarom ook beter niet uitslapen.”

5. Zet de wekker ’s avonds

„’s Avonds lees je wat, je kijkt tv, voor je het weet is de avond om. Maar een slaapvenster – het bepalen van een vast tijdstip van opstaan en het uur van slapen gaan – is heel belangrijk. Zet de wekker een uur voor je naar bed gaat en begin dan met je routine. Ruim wat op, zet de afval weg, haal je make-up eraf: niet onder het felle tl-licht.”

6. Pak deze supertip voor uitslapen na het feesten
„Leuk feestje gehad en om half 3 ’s nachts thuis? Sta dan toch op om half 7 ’s ochtends als dat jouw door-de-weekse vaste tijdstip van opstaan is. Sta op, doe je ding: neem water, ga naar het toilet, trek een stuk gordijn open voor daglicht, en ga daarna weer naar bed. Je hormonale processen zijn dan opgestart. Deze actie ontregelt je interne klok niet en het voorkomt die maandagochtend blues.”

7. Stop met sport in de avonduren
„Elke vorm van lichamelijke inspanning zoals sport kun je beter laten, zeker drie uur voor het slapen gaan. De muziek in fitnessscholen is al helemaal niet bevorderlijk voor je slaap.”

8. Seks beste manier om lekker te slapen

Punt 7 had het over lichamelijke inspanning, maar seks is volgens Wouterson juist uitstekend om lekker in slaap te kunnen vallen. „Genegenheid en vooral een orgasme is een fantastische voorbereiding op een geweldige nachtrust doordat er veel hormonen vrijkomen. Je slaapfasen verlopen efficiënter en je wordt uitgeruster wakker.”

9. Acht uur slaap onzin
„Minstens acht uur slapen is zeker niet voor iedereen van toepassing, het kan zelfs zorgen voor stress als je denkt ’het is me niet gelukt’. Als je minder nodig hebt, maar je dwingt jezelf om acht uur te slapen dan ben je gewoon tijd aan het verspillen. Denk niet in uren maar in cycli. Een slaapcyclus bestaat uit circa 90 minuten en niet 60. Tijdens die 90 minuten doorloop je vier fasen: sluimer, lichte, diepe en remslaap. Je voelt je het meest uitgerust aan het einde van zo’n cyclus. Reken daarom terug in blokken van anderhalf uur om te bepalen wanneer je naar bed moet.”

10. Zwembandjes van invloed op slaapgedrag
„Te veel lichaamsvet is een onderbelicht punt als we het hebben over slaapproblemen. Zwembandjes zorgen voor stress van organen en zenuwstelsel. Bovendien werkt buikvet snurken in de hand. Om te bepalen of je te veel buikvet hebt, moet je de omtrek van je taille meten.”

Bron: Tanja Kamphuis | Telegraaf

Minder snurken? Onderzoekers vinden link tussen vegan dieet en slaapapneu

Klinkt jouw partner ’s nachts als een varken? Schrap dat lapje vlees uit je menu en je maakt ook minder dierlijke geluiden, stelt een nieuw onderzoek. Maar er zit wel een addertje onder het gras.


Is het eten van kippen, varkens en koeien zielig voor die dieren die daardoor niet meer vrolijk door de wei huppelen? Daar zijn de meningen over verdeeld, maar een carnivoor dieet lijkt vooral ook heel vervelend voor je partner die ’s nachts wakker ligt van jouw gesnurk. Een nieuw onderzoek van de European Respiratory Society stelt dat een vegan dieet de kans op slaapapneu – dat vaak samen gaat met luid gesnurk – verkleint. Toch is niet elke vegan ’s nachts muisstil. Hoe zit dat?

Slaapapneu en snurken

De wetenschappers wilden weten of er een verband is tussen wat je eet en de kans dat je obstructief slaapapneu (OSA) ontwikkelt. Bij osbstructief slaapapneu ontspannen je spieren tijdens het slapen zoveel dat je tong en de zachte delen in je keel de ademhaling blokkeren. Doordat je meerdere keren per nacht een korte ademstilstand hebt, kom je vaak niet in een diepe slaap en word je zelden uitgerust wakker. En je ligt waarschijnlijk ook flink te ronken.

Welke invloed heeft je voeding op de kans dat je slaapapneu ontwikkelt? Het onderzoeksteam, onder leiding van Yohannes Melaku van de Flinders University (Australië), maakte gebruik van een dataset met gegevens van 14.210 personen om dat uit te zoeken. Aan alle deelnemers van het onderzoek was gevraagd om 24 uur lang alles wat zij aten op te schrijven. Daarnaast kregen zij een vragenlijst om te bepalen hoe groot hun risico op slaapapneu was.

Zo verkleint plantaardig eten de kans op slaapapneu

De vegans bleken negentien procent minder kans te hebben op het ontwikkelen van slaapapneu dan de vleeseters. Maar, dit gaat alleen op als je biefstuk vervangt door gezonde producten zoals volkoren granen, groente, fruit en noten. Eet je elke dag plantaardige taartjes vol suiker of giet je liters frisdrank naar binnen, dan snurk je waarschijnlijk juist méér, ontdekten de wetenschappers.

Het is dus nog maar de vraag of je dat lapje vlees écht de schuld mag geven van je nachtelijke geronk. Eerder onderzoek van Johns Hopkins Sleep Disorders Center noemt obesitas als een van de risicofactoren voor slaapapneu. En die extra kilo’s kun je ook als vegan prima verzamelen.

Zoals vaak het geval is in de voedingswetenschap is er meer onderzoek nodig om te achterhalen waarom vegans met een gezond dieet minder snurken dan vleeseters en ‘ongezonde’ vegans. Maar als je iemand wilt overtuigen minder vlees te eten, heb je er toch weer een argument bij. Al laat je als vegetariër wel weer meer scheten.

Bron: Willeke van Doorn – Quest

Tandheelkundige consequenties bij het gebruik van een MRA

Doordat een MRA de onderkaak (mandibula) naar voren houdt tijdens het slapen, kan de tong de luchtweg minder gemakkelijk blokkeren en wordt de keelholte ruimer. Naast het gunstige effect op de ademweg, kent het gebruik van een MRA ook een aantal bijwerkingen. Kort gezegd zorgt een MRA voor een – soms best flinke – toename van de belasting op het kauwstelsel. Dit stuk gaat in op de korte en lange termijn gevolgen van het gebruik van een MRA.

Geen werking zonder bijwerking
Bij het gebruik van een MRA zullen in de eerste dagen een aantal bijwerkingen optreden. Deze bijwerkingen zijn meestal een toename van de speekselvloed, pijn in het gebit, pijn in het oor of kaakgewricht, een stijf en vermoeid gevoel in de kauwspieren. Deze klachten zijn het directe gevolg van een toename van de belasting op het kauwstelsel. Meestal zijn deze klachten alleen aanwezig in de eerste weken na het plaatsen van de MRA en gaan deze klachten met een aantal weken vanzelf over. Vaak nemen de klachten toe als de MRA wat bij wordt getitreerd.

Naast deze klachten wordt vaak op de wat langere termijn ook een tijdelijke open beet of gevoel van een beetverandering in de ochtenduren waargenomen bij patiënten die een MRA gebruiken. De open beet is het directe gevolg van een overbelasting op het kauwstelsel. Dit beeld wordt dan ook wel toegeschreven aan vochtaccumulatie in het retrodiscale gebied van het kaakgewricht. Meestal is de open beet of de beetverandering tijdelijk en verdwijnt deze na ongeveer een half uur. De open beet kan ook teruggedrukt worden door te bijten op een dunne siliconen plaat (zogenaamde Leafe Gauge) waardoor de patiënt de onderkaak als het ware naar achteren bijt.

Op de wat langere termijn (meestal na een half tot 2 jaar), zullen er veranderingen in de gebitsocclusie waarneembaar zijn. Deze veranderingen kunnen klein zijn zodat het nauwelijks opvalt, maar soms kunnen deze veranderingen zorgen voor een verstoring van de functie, waardoor het aantal occluderende elementen verlaagd is en de oorspronkelijke maximale occlusie niet meer bereikt kan worden. De gevolgen op de gebitsocclusie zijn het gevolg van de krachten op de gebitselementen waardoor deze, net zoals dat gebeurt bij orthodontische apparatuur, zullen verplaatsen. De mate en de snelheid waarmee deze verplaatsingen optreden is per patiënt verschillend en heeft onder meer te maken met het aantal elementen, het aanhechtingsniveau op het bot de krachten, die de MRA genereert. Ook kan de kaakrelatie en gebitsocclusie voor behandeling een rol spelen bij het ontstaan van veranderingen in de occlusie. Zo wordt wel gesteld dat patiënten met een diepe beet meer ‘beschermd’ worden tegen occlusie veranderingen dan patiënten met een Angle Klasse 1 of 3 relatie. Op de lange termijn zullen bij de meeste gebruikers van een MRA zeker veranderingen in de gebitsocclusie worden waargenomen. Deze veranderingen van de gebitsocclusie zijn binnen een gezond kauwstelsel goed door het lichaam te incasseren. Deze veranderingen  geven dan ook geen aanleiding tot het ontwikkelen van temporomandibulaire disfunctie. Toch zullen de veranderingen bij patiënten kunnen leiden tot het ontwikkelen van functie klachten. De meeste patiënten zullen verder geen hinder ervaren van de dwangbeet.

Het is echter wel belangrijk, dat de behandelend tandarts de veranderingen van de gebitsocclusie goed controleert en daar waar nodig de functie van het gebit faciliteert. Dit laatste is bijvoorbeeld, bij het ontstaan van een dwangbeet, door middel van inslijpen te corrigeren. Deze therapie is ook aan te raden als de veranderde occlusie en articulatie ervoor zorgt dat zwakke elementen, met porselein opgebakken elementen en eventueel endodontisch behandelde elementen ineens overbelast raken. Het inslijpen heeft als doel dat deze elementen uit de occlusie/articulatie worden gehouden, zodat het krachtenspel zo min mogelijk schade kan aanrichten. Ook kunnen eventueel scherpe knobbels iets worden ingeslepen ter preventie van breuk. Daarnaast kunnen elementen die parodontaal zwak zijn (verminderd aanhechtingsniveau bij een gezond, gereduceerd parodontium) preventief ingeslepen worden. Bij deze zwakke elementen kan ook gedacht worden aan het maken van een vezelversterkte ‘parospalk’ zodat de krachten goed verdeeld worden bij functie van de onderkaak.

Ofschoon het niet vaak voorkomt bij het gebruik van een MRA, kunnen de pijnklachten dusdanig worden, dat hierboven beschreven therapie niet helpt. Meestal gaat het om pijn in grote kauwspieren (zoals de masseter en de temporalis) en soms ook het kaakgewricht. Niet elke tandarts die patiënten met een MRA behandelt, is Tandheelkundige consequenties bij het gebruik van een MRA gewend om met deze problematiek om te gaan. Vaak wordt geadviseerd om de MRA maar een poosje niet te dragen. Het nadeel is dat de (OSAS-) patiënt in feite geen nacht zónder MRA kan slapen en eventueel moet uitwijken naar de CPAP. Dat wil niet iedereen. Soms kan door het titreren van de onderkaak in een minder proale stand de klachten doen verbeteren. Vaak kan via een orofaciaal fysiotherapeut een programma worden opgesteld waarbij via oefeningen de spieren en het kaakgewricht behandeld worden. Een tandarts-gnatholoog kan ook geraadpleegd worden indien de klachten dusdanig zijn dat een orofaciaal fysiotherapeut vastloopt.

Bezint eer ge begint
Een goed peroperatief klinisch en beeldvormend mondonderzoek is een essentieel onderdeel van de behandeling met een MRA. Bij een gezond kauwstelsel kunnen de krachten die ontstaan door overbelasting door het lichaam goed worden opgevangen, maar zullen wel op de lange termijn leiden tot blijvende veranderingen in de gebitsocclusie en articulatie. Het is belangrijk dat patiënten voorafgaande aan de behandeling goed worden geïnformeerd over deze gevolgen en wat de behandeling van deze gevolgen kan zijn (inslijpen, spalken of in sommige situaties het staken van de behandeling).

Is het kauwstelsel niet gezond, dan zal de mate van pathologie een factor zijn die meeweegt of een een MRA al dan niet geïndiceerd is. Naast dentoalveolaire pathologie kan er ook sprake zijn van temporomandibalaire pathologie. In dat geval is het verstandig om een uitgebreid functieonderzoek uit te voeren. Bij twijfel kunt u overwegen om een advies van een tandarts-gnatholoog in te winnen.

 

James Huddleston Slater
Tandarts, tandarts – gnatholoog
Tandartspraktijk Huddleston Slater, Groningen

Neussnurken: kun je snurken door de neus?

Veel mensen denken dat ze alleen door hun neus snurken. We krijgen hier regelmatig vragen over. Maar bestaat dat eigenlijk wel, neussnurken? In een van onze vlogs legt snurkexpert Olivier Tielemans uit waarom neussnurken een fabeltje is én hoe het komt dat het lijkt alsof je snurkt door je neus.

Gezicht als klankenkast
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: neussnurken bestaat niet. Snurken wordt niet veroorzaakt door de neus maar door de tong. ’s Nachts verslappen al je spieren, waaronder de tong. Die verslapt, zakt de luchtweg in en veroorzaakt daar een vernauwing. Deze vernauwing zorgt voor trillingen bij het ademhalen: het snurkgeluid.
Slaap je met je mond open, dan komt het geluid via je mond naar buiten en snurk je zogenaamd door je mond. Maar als je met de mond dicht slaapt moet het geluid op een andere manier naar buiten. Dit gebeurt dan via de neus. De oorzaak is dus altijd de tong, maar het geluid komt dan via de neus naar buiten waardoor het lijkt alsof je door de neus snurkt.

Oplossing
Om snurken op te lossen moet de oorzaak aangepakt worden: de tong. Door deze op zijn positie te houden blijft de luchtweg vrij, zijn de trillingen verdwenen en is dus ook het snurkgeluid verdwenen. Een mondstuk is daarom dé oplossing tegen snurken. De SnörEx® is het eerste mondstuk van Europa zonder bijwerkingen. De SnörEx® wordt op maat gemaakt en is ook geschikt voor prothesedragers.

Tips om beter te slapen in de hitte

De zomer komt er aan en dat betekent dat we steeds vaker te maken krijgen met een hittegolf. Deze tips helpen je om beter te slapen bij warm weer.

1. Sluit ramen, gordijnen en rolluiken

Blokker het warme zonlicht door de gordijnen of rolluiken te sluiten. Houd ramen gesloten. Hierdoor wordt de slaapkamer minder snel warm. Als ’s-avonds de temperatuur weer gaat dalen kun je de ramen tegen elkaar openzetten voor de nodige frisse lucht.

2. Koel je voeten

In de winter kunnen veel mensen niet slapen als ze koude voeten hebben. Het is daarom ook logisch dat deze mensen in de zomer moeilijk in slaap komen wanneer ze warme voeten hebben. Spoel je voeten daarom voor het slapengaan even af onder de douche of kraan.

3. Ventilator

Een ventilator kan voor een heerlijk briesje zorgen. Het beste zet je de ventilator voor een open raam. Een ventilator zuigt namelijk lucht van achteren naar binnen en blaast het aan de voorkant er weer uit.

4. Bevroren flessen water

Vul een grote fles met water en leg deze in de vriezer tot het water helemaal bevroren is. Zet de fles nu voor de ventilator (met een theedoek er onder). Als de ventilator aangezet wordt blaast deze de koude lucht, afkomstig van de koude flessen, de kamer in.

5. Koel het laken

Het klinkt misschien gek, maar door je laken (in een plastic zak) in de koelkast te stoppen en voor het slapengaan er uit te halen stap je ’s avonds in een koel bed.

6. Neem een lauwwarme douche

Een koude douche nemen is geen goed idee. Hierdoor vernauwen je bloedvaten en kan het lichaam warmte slechter kwijt. Je kunt dus beter een lauwwarme douche nemen voor het slapengaan.

7. Katoen

Katoen is luchtig, koel en neemt snel vocht op. Een katoenen laken voelt daardoor niet klam aan en zorgt er voor dat je makkelijker in slaap kan vallen tijdens een warme nacht. Een dunne katoenen pyjama is dan ook ideaal om te dragen. Het vangt het zweet op dat anders op de huid zou blijven liggen. De huid wordt daardoor minder klam, waardoor het lichaam koeler blijft.

8. Eet lichte maaltijden

Lichtere maaltijden zorgen voor een betere vertering. Om zware maaltijden te verwerken produceert het lichaam namelijk meer warmte. Vermijd ook cafeïne, dat heeft een vochtafdrijvend effect.