Neussnurken: kun je snurken door de neus?

Veel mensen denken dat ze alleen door hun neus snurken. We krijgen hier regelmatig vragen over. Maar bestaat dat eigenlijk wel, neussnurken? In een van onze vlogs legt snurkexpert Olivier Tielemans uit waarom neussnurken een fabeltje is én hoe het komt dat het lijkt alsof je snurkt door je neus.

Gezicht als klankenkast
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: neussnurken bestaat niet. Snurken wordt niet veroorzaakt door de neus maar door de tong. ’s Nachts verslappen al je spieren, waaronder de tong. Die verslapt, zakt de luchtweg in en veroorzaakt daar een vernauwing. Deze vernauwing zorgt voor trillingen bij het ademhalen: het snurkgeluid.
Slaap je met je mond open, dan komt het geluid via je mond naar buiten en snurk je zogenaamd door je mond. Maar als je met de mond dicht slaapt moet het geluid op een andere manier naar buiten. Dit gebeurt dan via de neus. De oorzaak is dus altijd de tong, maar het geluid komt dan via de neus naar buiten waardoor het lijkt alsof je door de neus snurkt.

Oplossing
Om snurken op te lossen moet de oorzaak aangepakt worden: de tong. Door deze op zijn positie te houden blijft de luchtweg vrij, zijn de trillingen verdwenen en is dus ook het snurkgeluid verdwenen. Een mondstuk is daarom dé oplossing tegen snurken. De SnörEx® is het eerste mondstuk van Europa zonder bijwerkingen. De SnörEx® wordt op maat gemaakt en is ook geschikt voor prothesedragers.