Om déze redenen hebben snurkers minder zin in seks

Dat het nachtelijke geronk van snurkers zorgt voor ergernissen en slapeloze nachten, is niets nieuws. Nu blijkt dat snurken ook nog eens leidt tot minder seks. Dat is de conclusie van een onderzoek door SomnoClinic: Kliniek voor Snurken en Apneu Nederland.

Snurken is geen pretje. Onderzoek laat nu zien dat steeds meer mensen sociale problemen ervaren als gevolg van snurken. Dit blijkt uit intakegesprekken met patiënten van de SomnoClinic: Kliniek voor Snurken en Apneu Nederland. Snurken is een veel voorkomend probleem onder Nederlanders. Meer dan vier miljoen van hen hebben er chronisch last van.

Uit een enquête onder zo’n 1.200 Libelle-lezers gehouden in 2022, komt naar voren dat maar liefst 45 procent snurken een probleem vindt in de relatie. En daar komen de fysieke gezondheidsrisico’s – voor snurker én bedpartner – van deze luidruchtige kwaal nog eens bovenop.

MINDER ZIN DOOR SNURKEN

Na een drukke dag ben je al blij als je ’s avonds zonder moeite in slaap valt. Niets is zo vervelend als vervolgens weer wakker worden door het gesnurk van je partner. Is het eindelijk weer stil, of ben je op de logeerkamer of bank gaan liggen, dan duurt het soms uren voordat je de slaap weer kunt vatten. Het resultaat: je wordt niet uitgerust wakker en hebt er de hele dag last van.

Dat mensen met overgewicht snurken is al langer bekend, net als dat snurkers fysieke klachten kunnen ondervinden van hun geronk. Dat snurken ook invloed heeft op de behoefte aan seks, daarvan waren we nog niet op de hoogte. Maar liefst zeventig procent van de patiënten van de slaapkliniek gaf tijdens het intakegesprek aan minder behoefte aan intimiteit met de partner te hebben.

SNURKERS

De oorzaken zijn bij navraag onder deze groep vrij logisch te verklaren:

  • Het merendeel van de chronisch snurkers slaapt apart en heeft daarvoor zelfs een speciale slaapkamer ingericht.

  • De slechte slaapkwaliteit van bedpartners die wel samen slapen, zorgt voor vermoeidheid overdag, waardoor het libido afneemt.

  • Snurken zorgt vaak voor ruzies tussen koppels, en dat zorgt bij zowel de snurkers zelf als bij hun partners voor minder behoefte aan intimiteit.

GESCHEIDEN SLAPEN

“Snurken veroorzaakt vaker echtelijke ruzies dan je denkt. Meer dan de helft van alle mensen die zich aanmeldt bij onze kliniek slaapt gescheiden door hun snurkprobleem”, zegt Olivier Tielemans, woordvoerder van de slaapkliniek. Apart van je partner slapen kan wonderen doen voor je nachtrust, voor meer intimiteit zorgt het doorgaans niet. “Alleen slapen is zeker niet ongezond, echter romantisch is het allerminst.”

Zie je het toch wel zitten om apart te slapen? Je bent niet de enige. Steeds meer stellen kiezen voor satten: sleeping apart together. Oftewel: met elkaar in een huis wonen, maar niet het bed delen. Waarom dat zo populair is, zochten we eerder al uit.

Bron: REENIKE GUNDUZ YANIK | LIBELLE