Wat is slaapapneu?

Een slaapapneu is een ademstilstand tijdens de slaap. Apneu (letterlijke betekenis: a=geen, pneu=lucht) is de medische term voor een onderbreking van de ademhaling van langer dan 10 seconden. Tijdens een apneu komt er geen lucht in of uit de longen. Hierdoor ontstaat een tekort aan zuurstof. Ongeveer 5% van alle Belgen heeft slaapapneu.

Onstaan van slaapapneu


Overdag kunt u vrij ademen en normaal gezien zorgen de spieren van de keelholte er voor dat de luchtweg ‘s nachts open blijft tijdens de slaap. Er is dan een normale doorgang voor de ingeademde lucht.

Tijdens de slaap ontspannen de spieren. De tong is ook een spier dus die verslapt ook. De tong zakt de luchtweg in waardoor er een vernauwing ontstaat. Gedeeltelijke afsluiting van de keelholte veroorzaakt turbulentie van de luchtstroom. Dit veroorzaakt trillingen: het snurkgeluid.

Deze spieren kunnen zodanig ontspannen dat de luchtwegen geheel afgesloten worden. Hierdoor ontstaat een korte tijdelijke obstructie van de luchtwegen en wordt de adem volledig geblokkeerd. De hersenen krijgen dan even geen zuurstof.

TIP: Doe de gratis online slaapapneu test
Zo krijgt u een eerste indicatie of sprake is van snurken of slaapapneu.

Gevolgen

Als gevolg van de ademstop worden de hersenen gestimuleerd. Hierdoor worden mensen die lijden aan slaapapneu ’s nachts meerdere malen kort wakker om adem te halen. Hierdoor krijgen zij vaak onvoldoende nachtrust. Het slaapritme wordt verstoord en mensen krijgen te weinig diepe slaap. Als slaapapneu onbehandeld blijft krijgen weefsels en organen minder zuurstof. De ernst van de gevolgen is afhankelijk van het aantal ademstops en de mate van zuurstoftekort.

Klachten

De klachten kunnen per persoon erg verschillen. Apneu gaat vaak gepaard met hevig snurken en veel bewegingsonrust. Van de ademstops merkt een patiënt meestal niet veel omdat ze gelijk na het wakker worden weer inslapen. De meeste patiënten ervaren klachten overdag. Mensen met apneu hebben vaak last van vermoeidheid, prikkelbaarheid en ochtendhoofdpijn. Vaak wordt slaapapneu dan ook pas opgemerkt door iemands partner die ’s nachts merkt dat de patiënt stopt met ademen.

Onderzoek

Om de diagnose van slaapapneu te stellen is een slaaponderzoek nodig. Wist u dat u nu ook eenvoudig thuis uw slaap kunt controleren? Na een nacht slapen met de WatchPAT ontvangt u een volledig schriftelijk rapport met de duidelijke indicatie of er sprake is van apneu. Met dit rapport kunt u eventueel naar uw huisarts of KNO voor verder onderzoek. Deze slaaptest is ook tevens geschikt als second opinion.

Neem contact op met onze experts om te bekijken of een slaaptest bij u noodzakelijk is.