Snurken kan leiden tot gezondheidsproblemen

Snurken is niet alleen storend, maar kan ook leiden tot gezondheidsproblemen blijkt uit onderzoek aan de VUB. Naast dat snurken erg vervelend is voor de bedpartner kan snurken ook voor problemen zorgen bij de snurker zelf zoals hartaandoeningen, obesitas, vermoeidheid, concentratieproblemen en gedragsstoornissen.

De oorzaak van snurken

Snurken is een vervelend geluid dat geproduceerd wordt tijdens de slaap. Tijdens het slapen verslappen alle spieren, zoals de tong. De tong zakt hierdoor weg en verkleint de luchtweg. Deze vernauwing zorgt voor trillingen bij het ademhalen: het snurkgeluid.

Problemen door snurken

In België snurken zo’n 2 miljoen mensen. Sommige mensen die snurken hebben ook last van onderbrekingen van de ademhaling, ook wel apneus genoemd. Dat kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Zo zouden ze het risico tot hart- en vaataandoeningen, obesitas, vermoeidheid en concentratieproblemen vergroten.
Snurken kan ook heel belastend zijn voor je relatie én de gezondheid van je bedpartner. Als je in bed ligt met iemand die snurkt is er sprake van serieuze geluidsoverlast. Niet voor de snurker zelf, maar voor de persoon die met hem of haar het bed deelt. Hierdoor vertrekt een bedpartner vaak naar een andere kamer of neemt een slaapmiddel, met alle gevolgen voor de relatie of eigen gezondheid van dien.

Snurken oplossen

Om snurken te stoppen moet de oorzaak van het snurken aangepakt worden: de wegzakkende tong. Een op maat gemaakt anti-snurk mondstuk wordt over de tanden gedragen. Het mondstuk houdt de tong op zijn plaats zodat deze niet meer kan wegzakken en de luchtweg vrij blijft. Een anti-snurk mondstuk dient persoonlijk te worden aangemeten en vervaardigd. Het is vooraf vast te stellen of u ook geholpen kunt worden met deze snurkbehandeling.

Meer weten over snurken en het mondstuk? Neem contact op met onze experts.