80% van de Belgen ervaren de laatste maanden stress en slaapproblemen


Bijna 80% van de Belgen heeft de voorbije maanden last gehad van stress, angst en slaapproblemen. Dit blijkt uit onderzoek van een meditatie-app. Opvallend is dat Franstalige Belgen er het vaakst mee te kampen hebben. Ongeveer 35% zegt vaak tot altijd slaapproblemen te ervaren, tegenover 25% van de Vlamingen. Ook tussen vrouwen en mannen is er een opmerkelijk verschil: 34% van de vrouwen heeft vaak moeite om de slaap te vatten, bij mannen is dit 24%.

Meditatie

Meditatie is een techniek waarmee onze geest tot rust kan komen. Het is dan ook een goed hulpmiddel tegen stress en slaapproblemen. Hoewel de helft van de respondenten in de voordelen van meditatie of mindfulness gelooft, geeft slechts 10% van de mensen die stress ervaren aan wel eens te mediteren. Belgen mediteren vooral om zich te ontspannen, om beter om te gaan met stress, de ademhaling te verbeteren en beter te slapen. Ongeveer één Belg op tien is sinds de lockdown meer gaan mediteren.

Coronapandemie

Volgens de onderzoekers is er in heel Europa een duidelijke stijging in stress- en slaapproblemen te zien. In vergelijking met andere Europese landen (gemiddeld 56%) is dit in België wel een stuk hoger. Het is mogelijk dat de cijfers door aanhoudende maatregelen van deze tweede lockdown nog verder zullen oplopen. Dat bijna 1 op 3 Belgen (30%), en ook 20% van de Nederlanders, chronische stress- en slaapproblemen ervaren heeft ook een effect op de volksgezondheid op de lange termijn. Mensen die kort en slecht slapen hebben namelijk een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.