Snurken op Radio 2

In het programma “Wijs” van Karolien Debecker op Radio 2 praten mensen die snurken en hun partners over hun snurkprobleem. Maar liefst 2 miljoen Belgen snurken. Reken daar de partners van de snurkers bij en er zijn 4 miljoen Vlamingen die ’s nachts last hebben van gesnurk. “Het is verschrikkelijk om te weten dat ik iedereen wakker hou”, zegt een van de luisteraars. Olivier Tielemans van een SomnoClinic® draagt enkele tips aan.

Klachten door snurken

Slapen naast iemand die snurkt is niet makkelijk, maar ook voor de snurker is het niet evident. “Het is verschrikkelijk om te weten dat ik iedereen wakker houd. Maar ik voel me ook zelden uitgeslapen. Mijn ex-vrouw heeft me ooit aan alle verkeerslichten van de A12 moeten wakker maken, omdat ik zo moe was van mijn gesnurk.”

Snurken kan een groot effect hebben op een relatie. Zoals bij luisteraar Veerle. “Ik vind het heel erg voor mijn partner. Snurken is de reden waarom we waarschijnlijk nooit gaan samenwonen. We slapen nu 1 keer per week bij elkaar omdat hij anders zo slecht slaapt.”

Luisteraar Wim is op vakantie ooit in de auto gaan slapen omdat hij zijn gezin wakker hield. Hij heeft alles al geprobeerd om van het snurken af te geraken. “Ik heb mijn amandelen en mijn huig laten wegnemen. Mijn gesnurk is minder luid maar ik heb er wel een spraakgebrek aan overgehouden.”

Een andere luisteraar vertelt dat een hotelbaas is hem ooit is komen wakker maken omdat al de andere hotelgasten wakker werden van zijn gesnurk.

Snurken verhelpen

Olivier Tielemans van SomnoClinic®, het snurkcentrum in België, legt uit waarom sommige mensen snurken. “De enige boosdoener is de tong. Als je slaapt, verslappen al je spieren dus ook je tong. Die valt bij het snurken in de luchtweg waardoor trillingen ontstaan en je snurkgeluiden produceert. Het heeft niet altijd iets te maken met overgewicht, het is gewoon de bouw van het lichaam.”

Na een onderzoek in een snurkkliniek kan een behandeling beginnen. De behandelmethode voor snurken is een mondstuk. Door het mondstuk blijft de tong op dezelfde positie als overdag waardoor de luchtweg vrij blijft. Dat zorgt ervoor dat de trillingen stoppen en dat er dus geen snurkgeluid is. Elke snurker geholpen kan worden. “